Caminito del Rey

Caminito del Rey – Kungens lilla väg – är ett utflyktsmål ca 60 km nordväst om Málaga. Vandringen sträcker sig över 7-8 kilometer och är uppdelad i tre delar. Först ett par kilometer för att komma till den del som är avgiftsbelagd och sedan tre kilometer som man betalar för och efter hängbron är det sedan ett par kilometer innan man är nere i El Churro.
Området är öppet alla dagar i veckan utom måndagar. Åtminstone under sommaren. På vintern är det stängt – tror jag.

Promenaden är enkelriktad och man börjar vid ingången som de kallar den norra – jag skulle säga att det är den som ligger västerut som är entrén.
Det viktigaste man ska ha i minnet är att gå på toaletten innan beger sig ut. Där hjälmarna delas ut finns tre (3!) toaletter och sedan finns det inga förrän man är nere i El Churro igen.
Vid entrén kan man köpa vatten och choklad i automat och när man är i “mål” finns en minibuss som säljer mackor och liknande. Förmodligen ett riktigt “ripp-off-place”.
Den avgiftsbelagda sträckan tar ca två timmar att gå med guide. Det är långsamma tre kilometer.
Barn under åtta år kommer inte in och man får inte ha selfiepinne eller käpp.
Bekväma skor är viktigt.

Tills för två år sedan kunde man åka tåg till El Churro från Maria Zambrano i Málaga och sedan var det en shuttlebuss som körde till ingången. Vad jag förstår kan man bara ta sig dit privat nu eller via organiserad busstur.
Jag betalade ca 500 kr för buss t/r, färd- och vandringsguide och inträde – läs mer om det här. Inträde som köps via Caminito del Reys hemsida kostar 10 Euro (med guide 18 Euro), men det lär vara väldigt svårt att få biljett – typ omöjligt uppdrag – så jag rekommenderar organiserad tur.
Guiden (en av fem som finns på anläggningen) var bra, men lurarna man fick låna för att höra vad han sa prasslade rätt mycket och till slut tog jag av mig dem.

Caminito del Rey är beskriven som världens farligaste promenadväg efter att fem personer dog där under 1999-2020. “Caminiton” stängdes då och öppnades igen efter fyra års hårt renoveringsarbete.

Vägen byggdes ursprungligen för arbetarna som jobbade på kraftverket. Skulle tro att många dog då också … Den började byggas 1901 och var färdig 1905. Kung Alfonso XIII gick på vägen 1921 för att inviga dammen Conde del Guadalhorce och det var så sträckan fick sitt namn.
Hängbron som syns på de sista bilderna nedan avslutar den avgiftsbelagda sträckan så när som på 60 trappsteg uppför direkt efter bron.

Caminito del Rey besöks årligen av ca 300.000 personer. Jag tycker absolut att det är något att ta del av om man är i närheten, men inget man måste springa benen av sig för. Här är jag kanske lite blasé och det skäms jag nästan för att säga, men har man vandrat runt i Kanada och sett deras berg och kalkstenssjöar så är inte detta en sååå stor upplevelse. Hemska människa som inte är mer entusiastisk över att ha kunnat göra en sådan här sak, men så är det. Konstatera kan jag däremot att vi människor är små ute i naturen. Pyttesmå.

Text och bild: 2021-07-13